SZIKRA TÁBOR-MEZŐTÚR

  1. nap

“Nagy izgalommal vártuk a JNSZMPSZ Mezőtúri Tagintézményében a Szikra Tábor első napját. Programjaink közt szerepelt:- ugrálóvár- mezítlábas ösvény- óriásbuborék fújás- arcfestés- szórakoztató képességfejlesztő játékok- gipszkép festés szivaccsal- vízibomba- foglalkozás a Snoezelen terápiás szobában- pizza ebéd – felajánlásAz ismerkedés teljesen zökkenőmentesen zajlott, az ugrálóvár feszültségoldó és csapatépítő hatása egyből érezhető volt. Szívesen próbálták ki a gyermekek a részükre felkínált tevékenységeket, aktívan részt vettek mindenben a délelőtt folyamán. Az izgalmakkal teli napon pihenhettünk a folyamatosan rendelkezésünkre álló Snozelen szobában is teljes relaxációban, ami sokat segített az élmények befogadásában. A szülők sokszor ámulva figyelték csemetéiket és már az első nap elismerő szavakat kaptunk. Egy tartalmas, igazán élménydús napot zárhattunk és már alig várjuk a holnapot!Szeretnénk köszönetet mondani elsősorban a Szikra Tehetséggondozó Egyesületnek azért, hogy az egész tábort lehetővé tette a Mezőtúron és a járásban élő autista gyermekek számára, valamint hálás köszönettel tartozunk a mai napi programunk támogatásáért Pongrácz Zoltánnak, valamint a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN. Kft.-nek.A JNSZMPSZ Mezőtúri Tagintézményének szakmai közössége”

2. nap

Elérkezett a JNSZMPSZ Mezőtúri Tagintézményében a Szikra Tábor második napja. Programjaink közt szerepelt:- buszos kirándulás a Fekécs Team Kft. családi állatfarmjára(állatsimogatás, etetés)- szabadtéri piknikAz „Állataink a barátaink” napon a Fekécs Team Kft. családi állatfarmján rengeteg állattal ismerkedhettünk meg, mint pl. pónik (Lujzi és Liza), 2 hetes kisbirka, kecske, gyöngytyúk, birka stb.. A bátrabb gyerek megetethették, megsimogathatták a szelíd állatokat, ami igazán nagy élmény volt a gyermekek számára. A házigazda megengedte, hogy a mezőgazdasági kisgépeket belülről is megismerhessük, ami a táborunk résztvevőit teljesen elvarázsolta. A veterán katonai gépek nem csak a gyerekeket, hanem bennünket, felnőtteket is ámulatba ejtett. A következő helyszínen Herkulessel, a vízibivallyal és Dórával, a szürkemarhával ismerkedhettünk meg. Programunk megkoronázása, hogy a Szikra Tehetséggondozó Egyesület két tündéri gyógypedagógusa is velünk tartott, és velük is megoszthattuk az élményeinket.Szeretnénk köszönetet mondani Fekécs Gábornak és családjának az igazán élménydús délelőttért és a támogatásért, valamint a Szikra Tehetséggondozó Egyesületnek a támogató társaságért és az általuk küldött ajándékokért!

3. nap

A JNSZMPSZ Mezőtúri Tagintézményében a Szikra Tábor harmadik napján a városunk kulturális örökségével, a fazekassággal ismerkedhettünk meg. Nagy hangsúlyt fektettünk a mai napra is, hiszen fontosnak tartjuk, hogy minden gyermek megismerje városunk történetét, főbb nevezetességeit. Programjaink közt szerepelt:- látogatás a Túri Fazekas Múzeumba, kulturális örökségünk megismerése,- korongozás kipróbálása, agyagozás- fagyizás-felajánlásMindegyik nap különleges, de ezt a napot kiemelten kezeltük, hiszen mezőtúriként úgy gondoltuk meg kell ismertetnünk a gyerekekkel a fazekas mesterség csínját-bínját. Ki lehetett volna erre a legalkalmasabb, ha nem egy fazekas mester! A napunk ismét fantasztikus volt! Megismerkedtünk az agyaggal, mint anyaggal, készíthettünk agyagfigurákat, és ami a csúcspont volt, hogy kipróbálhattuk a korongozás technikáját is. Sokunknak a „nagy áttörések” napja volt ez, hiszen teljesen kiléptünk a komfortzónánkból, élveztük az agyag érintését és egy teljesen új tevékenységben is kipróbálhattuk magunkat. Az elkészült műveket kiégetik számunkra és a későbbiekben mindenkinek az otthona dísze lehet. A nagy melegben egy hűsítő fagyival zárhattuk le a napot, amit mindenki saját maga rendelhetett meg a Buona Sera étterem teraszán.Szeretnénk köszönetet mondani a Túri Fazekas Múzeum dolgozóinak, külön köszönet Pusztai Zsoltnak az igazán élménydús délelőttért és Pongrácz Zoltánnak a finom fagyiért!

4. nap

A tábor negyedik napján többek között állatasszisztált terápiás módszerekkel ismerkedhettünk meg. Programjaink közt szerepelt:- reggeli relaxáció a Snoezelen terápiás szobában- kutyaterápiás bemutató- barátkozás a lovakkal, lovaglás pónilovon- ebéd a Buona Sera Pizzeriában- közös étkezési kultúra elsajátítása- felajánlásA napunkat egy kis relaxációval kezdtük, melynek színtere a Snoezelen multiszenzoros szoba volt. Miután teljesen „ellazultunk” a Kutyával egy Mosolyért Alapítvány kutyaterápiás bemutatóját nézhettük meg. Keve és Zete teljesen elvarázsolt bennünket! Nemcsak simogathattuk őket, hanem különleges trükkökkel is elkápráztattak minket, amelyeket természetesen együtt végeztünk. A bemutató végén önfeledten játszadozhattunk a kutyusokkal. A lovardában a pónik simogatása már szinte mindenkinek természetes volt, de a bátrabbak Kócos hátára is felülhettek. Megindító pillanat volt, mikor láttuk, hogy a lovaglással hogyan oldódtak az érzelmek, hogyan kapcsolódott a ló és a lovasa. Az ott található játszótér pedig maga volt a csoda! A napot egy finom ebéddel zártuk a Buona Sera Pizzeriában, a közös étkezési kultúra elsajátítása céljából.Szeretnénk köszönetet mondani Csuka Laurának és Kócosnak, a Nabolex Kft-nek, valamint Prifer-Berényi Dorinának és Prifer Zsoltnak a finom ebéd felajánlásáért, valamint a Buona Sera Pizzeria munkatársainak a kedves kiszolgálásért!

5. nap

Szikra Tábor ötödik napja a hét táborzáró napja volt. Programjaink közt szerepelt:- Szülők számára kerekasztal beszélgetés szakemberekkel (gyógypedagógus, pszichológus, tehetséggondozó pedagógus), valamint egymással.- Városnézés a Csepel 344D teherautó platóján utazva- felajánlás.- Az együttjátszás öröme a városi játszóházban-felajánlás.A napunkat hol is kezdhettük volna máshol, mint a relaxációs hatású Snoezelen multiszenzoros szobában. Majd szórakoztató képességfejlesztő játékok sorát próbálhattunk ki, míg az udvaron a szülők számára a szakemberek konzultációs kerekasztal beszélgetést kezdeményeztek. Nagyon örültünk, hogy nem csak a szakemberekkel alakult ki elmélyült beszélgetés, hanem a szülők egymás közt is megosztották tapasztalataikat, tanácsokkal látták el egymást. A beszélgetés után megérkezett a Csepel teherautó sofőrünkkel, Fekécs Gáborral együtt, aki teljes odafigyeléssel minden kis „nyűgünket” figyelembe véve vitt egy kört a városban. Mondanom sem kell, hogy felnőtt, gyermek egyaránt élvezte az utazás eme formáját. Majd a városi játszóházban tölthettük felszabadultan az időt. A nap végén érzékeny búcsút vettünk egymástól. Miután minden gyereknek ez a tábor volt az első, egy kis emléklappal ajándékoztuk meg őket. Kellemesen elfáradtunk a hétvégére mégis boldog mosoly húzódott mindenki arcán. A gyerekeknek és a szülőknek a sok élmény miatt, a pedagógusoknak pedig, hogy újra együtt lehettek korábbi kis tanítványaikkal, adhattunk magunkból ismét valamit, ami felgyújtotta azt a bizonyos szikrát a gyermekekben. Igazán élménydús, érzelmekkel csordultig teli hetet zárhatunk.Szeretnénk köszönetet mondani Fekécs Gábornak, aki többek között a városnézés élvezetes módját is biztosította számunkra, Pappné Juhász Emíliának, valamint a Mezőtúri Intézményellátó Kft. munkatársainak, akik a városi játszóházban teljes körű lehetőséget biztosítottak számunkra, Takács Zoltánnak, aki finom cseresznyével lepett meg minket, Csótya Leventének a gondoskodásért, és mindenkinek, aki egész héten gondolt ránk! Kiemelten hálásak vagyunk a Szikra Tehetséggondozó Egyesületnek, aki az egész hét változatos programjait biztosította.

CSODÁLATOS HÉT VOLT!

Köszönjük minden támogatónknak, segítőnknek, hogy megvalósulhatott a SZIKRA Tábor Mezőtúron is.

Köszönjük a Profili Alapítvány segítségét.

A táboraink fő támogatója a Profilii Alapítvány.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük