Hogy is történt,hogy 40 autista gyermek Érden ingyen táborozhat….

2. augusztus 2020 

Én egy anya vagyok és a SZIKRA Tehetséggondozó Egyesület elnöke.

Önmagában a Szikrát  is azért hoztuk létre,mert az ellátórendszer alkalmatlannak bizonyult és az autista gyermekek halk kiálltására reagáltunk…..

Tábor…..szembesültünk vele,hogy az Erzsébet tàborok nem tudják (szakértelemmel) fogadni az autista gyerekeket.Hivatkozva mindenfélére.

Mi mindent értsünk meg,mi mindent fogadjunk el….a mi gyermekeink nem valók a “feddhetetlen,tökéletes” rendszerbe….

Nem érdemlik meg a tábort????

Idegesen fel-alá járkáltunk….

Kornéltól jött az ötlet,ami egy mérhetetlen dühből indult….csináljuk meg mi a tábort nekik!

Felszívtuk magunkat,nagy levegő és nekiálltunk tervezni.

Először jött az igényfelmérés…majdnem 40- en jeleztek vissza, így a létszámot eszerint tűztük ki!

https://erdmost.hu/cikk/autista-gyermekek-tamogatasahoz-ker-segitseget-szikra

Mivel autista gyerekekről van szó,így 5 gyermek mellé 1 gyógypedagógust és 2 gyógypedagógiai asszisztenst terveztünk.

Kiszámoltuk 40 gyermek mellé a munkabéreket,ami a “minimális ” célösszeg.Azon felül a programokat a befolyt összeghez igazítjuk.

Megkerestük az Emberi erőforrások minisztériumát,aki sajnálattal közölte,hogy nem tud segíteni.

Cégekhez és Civil szervezetekhez fordultunk és a facebookon kiirtuk az álmunkat.

Na,de kellene egy helyszín is.A Szepes Gyula művelődési központ vezetője, Kati egy hihetetlen szociális érzékenységgel rendelkező ember és azonnal reagált a kérésünkre. Ő nem az a papírtologató fajta,hanem “megoldó típus”. Mióta ismerem csodálattal tekintek rá,mert nem találkoztam még hozzá hasonlóval sem.Komplett törvénykönyvek vannak a fejében,paragrafusokban beszél,mindeközben mindenre megoldást talál,megoldja és ember, a szó szoros értelmében.

Válasza: Megoldjuk!

Szakemberek,segítők,asszisztensek keresése.

A célprogram kitalálva.

Anikó, a segítő gyógypedagógusunk,a mi egyik gyöngyszemünk….fantasztikus szakember,lovas oktató,gyógypedagógus és úgy ért az autista gyerekek nyelvén,mint senki más.Ő a mi mankónk,a jobb kezünk,rajznál a ceruzánk……De a többi csapattag is egytől egyig fantasztikus.

Ez a Szikra egyik nagy-nagy előnye,hogy olyan szakemberek vesznek körül minket,akik szívvel-lélekkel dolgoznak a gyerekekért és egyként mozgunk,egy célért.

1 hét se telt el a gondolattól, amikor elhatároztuk, hogy tábort szervezünk.

Első lépés,mikor Bősz Anett felhívott,beszélgettünk.Elmeséltem az álmom. Letettük a telefont és rá 1 percre 100.000.- utalt a táborra! Nem tudtam, hogy mit is kellene éreznem…..mert egy köszönöm, nem fejezné ki a hálám.

Így indultunk el….

Minden porcikámmal az éreztem, hogy ezt meg KELL csinálni! Tűzön-vízen megyünk érte!

És indult a lavina…..rengeteg emailt küldtem ki,látszólag senki nem akart támogatni, majd jött 25.000, 50.000., 3.000.,

Egyik nap csörög a telefon.Az Együtt az autistákért Alapítványtól kerestek,hiszen nekik elküldtem a kérésünket. Kíváncsian hallgatta a hölgy a tervet, majd mondta, hogy hétfőn megnéznék a helyszínt….. A HELYSZÍNT…..amiről tudni kell, hogy még egy dobozokkal teli, valakik által használt őskövület volt.Jeleztem, hogy kell egy kis képzelőerő hozzá, mikor megnézik:)))

Következő nap telefonáltak a Ligeti Klinikától, hogy látták a felhívásom és felajánlanak pár festményt licitre és a befolyt összeget mi kapjuk.

A gyűjtésünk 2. hetében felkerestek a Szövetség Érdért Frakciótól, hogy szeretnének segíteni és hozzájárulnának a tábor költségeihez. Ott álltunk és nem hittem el, hogy ez velünk történik. Azt hiszem ott, abban az irodában eszméltem fel, hogy mit vállaltunk….és ott abban a pillanatban hittem el, hogy sikerülni fog!

Jelentkezett a Koszta-foto, hogy felajánl egy fotózást és az összeg a mienk.

Az Együtt az autistákért Alapítvány is visszajelzett,hogy támogatnak és segítenek minket,illetve az autista gyerekeket,velük biztossá vált,hogy a munkadíjak fedezve lesznek. Ezen a ponton, már a gépemen 10 Excel táblázatot vezettem. A gyerekekről minden információt begyűjtöttem. És elkezdtem aggódni, hogy menni fog-e? Jól csinálom-e? Meg tudok-e mindenkinek felelni?Nagyon nagy sziklát éreztem a vállamon…..

Ájulás határán voltam…..

A gépezet beindult…..

A tervünk az volt,hogy a 40 gyermek részesülhessen lovasnapban, kutyaterápiában, fejlesztő foglalkozásokban. Túllendültem az aggódáson és csak az előttem álló feladatra koncentráltam. Csak a cél lebegett előttem…mégpedig a gyerekek. Szinte mindegyiket személyesen ismerem és mindegyik egy kis szeretetbomba. Tudtam, hogy kell nekik, szükségük van rá. Tudtam, hogy a szülőknek is kell egy kis fellélegzés, nekik is kell egy kis én-idő!

A terv megvolt.A megvalósítás már nagyobb falatnak bizonyult.

 1. Hol lesz a lovasnap?
 2. Buszt bérlünk?
 3. Kutyaterápia?Hol-ki?
 4. Terem: fel kell újítani!

Az első és legfontosabb a terem volt.S.O.S- t kiáltottam és szegény Katit és alpolgármesterünket zaklattam,szó szerint.Biztos néha már ki voltak tőlem borulva,de sürgetett az idő.

Így egyhamar meglett az elektromos felújítás,majd megérkezett a festék,laminált padló,ami ránk várt.Így pár szülővel festettünk,lamináltunk.Időközben egy kedves barátnőm jelzett,hogy az iroda,ahol dolgozik megszabadulna pár “pont nekünk jó” bútortól….hát azt is elintézzük táborra.

A lovasnap kemènyebb diónak tűnt,mert szerettük volna,ha Érden,vagy a környéken valósul meg,hogy a gyerekeket ne kelljen órákig buszoztatni,utaztatni.Így hát elkezdtük felkeresni az érdi és környéki lovardákat.Kutatás,keresés…majd szóba jött Simonpuszta.Telefonálgatások után egy személyes találkozó!

És rövidre fogva,ingyen biztosítják a gyerekeknek a lovas-napot!

Álmodni se mertünk ilyet…..

Kutya terápia.Sajnos akivel megbeszéltük lemondta,ismét pánik.De elkezdtem kutatni.Jött egy-két ötlet.Egyik drágább és bonyolultabb volt,mint a másik.Mígnem a Szent Vítus Alapítványba botlottam az egyik internetes oldalon.Hohoooo,hát őket ismerjük,hiszen a fiam nyert náluk egy tehetséggondozói pályázaton tavaly.Autista barát szervezet.El kezdem az ügyet felgöngyölíteni.

És rövid időn belül az Alapítvány elnöke tájékoztatott,hogy olyan nemes cél,amit mi most bevállaltunk,hogy természetesen az Alapítvány szeretne abban segíteni,hogy a kutyaterápiát átvállalják.Az államat szedtem fel a földről….

Kellene a kutyaterápiás naphoz egy külső,de zárt terep.Ezt Kornél vette a kezébe.Kiszemelt egy területet,aminek megkereste a tulajdonosát.Kiderült,hogy a Budavidék Zrt tulajdona.Felhívta őket,hogy ki lehetne-e bérelni a kutyás napokon.Budavidék Zrt örömmel fogadta a megkeresésünket és ingyen használatra adja a helyszínt.

Mindeközben elindult az Érdi civil licit júliusi gyűjtése.Minket jelöltek erre a hónapra.Hát elkezdődtek a felajánlások,licitálások.Utolsó napokban még egy NB 1- es mindenki által dedikált női kézilabda mez is felajánlásra került,ami 63.000.-ért kelt el.

https://erdmost.hu/cikk/mar-szikranak-gyujt-civil-licit

A gyomrom a torkomba és sokadik alkalommal is a sírás kerülgetett,természetesen örömömben és meghatottságomban.

És egyik nap kikiáltottuk,hogy a CÉLÖSSZEG ÖSSZEJÖTT!!!

https://erdmost.hu/hu/cikk/teljesult-az-alom

A nagyobb volumenű dolgokat próbáltam megemlíteni.

Ez egy olyan kezdeményezésnek bizonyult,amivel felemelkedtünk és ki merem jelenteni,hogy Érd autizmusbarát város!

Az emberek elkezdték támogatni és sikerült a cèl!

És itt nem a pénz volt a cél,hanem együtt-közösen az autista gyerekekre figyeltünk fel és közösen adtunk nekik esélyt!Esélyt….nem egy hét táborra,hanem esélyt a boldogabb jövőre.Mert ez a figyelemfelhívás az elnyomásukról szólt és a kirekesztésükről,a családjaik 4 fal közé szorításukról.És mi itt Érden kinyitottuk az ajtót.Kinyitottuk azt az ajtót,ami egy szebb és jobb jövőre néz.Országosan egyedülálló dolgot vittünk közösen a hátunkon és példát mutattunk elfogadásból.

Felhívtuk a figyelmet egy olyan igazságtalanságra,amitől minden jóérzésű embernek ökölbe szorul a keze.

Túlléptünk rajta és együtt megvalósítjuk!

Nagy felelősség és iszonyatosan kemény 2 hónap volt,mire minden összeállt.De ezen az úton olyan emberekkel találkoztunk,akik újra vissza adták a hitünket és mi autista gyermeket nevelő szülők kicsit fontosnak éreztük magunkat.

Ennek a részese lenni felemelő volt!

És végül kik is álltak mellénk:

 • Együtt az Autistákért Alapítvány
 • CV Store kft
 • Lindab Magyarország
 • Bősz Anett
 • Érdi Civil Licit
 • Tzagi Bt
 • Szövetség Érdért Frakció
 • Koszta Foto
 • Ligeti Klinika
 • Budavidék Zrt
 • Szent Vitus Alapítvány
 • Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesületet
 • Szepes Gyula Művelődési Központ
 • Civilek,magánszemélyek

Mert ŐK is megérdemlik!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük