Idén is keressük a legjobb gyógypedagógusokat, akik autizmussal élő személyekkel foglalkoznak. Szavazataitok alapján az 5 legtöbb szavazatot, jelölést kapott gyógypedagógus közül, döntsétek el, hogy ki legyen az „ÉV GYÓGYPEDAGÓGUSA” 2023-ban! Minden szempontból nehéz évek vannak mögöttünk, pedagógiai szempontból pedig a legnehezebbek. Vírus, háború, sztrájk. Az oktatási és az ellátó rendszer romokban. 

Gyógypedagógusainkra nagyobb szükség van, mint valaha! 

Szeretnénk ezért idén is megjutalmazni a szülők véleménye alapján legjobbnak ítélt gyógypedagógusokat. A szavazataitokat május 31-ig adhatjátok le. Június 4-én, pedagógus napon, hirdetünk végeredményt. A legtöbb szavazatot gyűjtött első három gyógypedagógust az OTP Zrt. jóvoltából pénzjutalomban, részünkről pedig oklevelünkkel, megbecsülésben részesítjük.

„AZ OTP Bank a társadalom felelős tagjaként hozzájárul a közösségek fejlődéséhez a társadalom érdekeit szolgáló programok és ügyek támogatásával. Kitűzött céljaik között kezelik olyan csoportok segítését, amelyek eleve hátrányból indulnak, de szerepük hiánypótló, munkájuk kiemelten fontos. Elsősorban olyan kezdeményezéseket támogatnak, amelyek a beteg gyermekek gyógyulását, a segítséggel élők elfogadását, a hátrányos helyzetű fiatalok oktatását tűzik ki célul. Az OTP Bank a Szikra Tehetséggondozó Egyesületnek nyújtott célzott adományával, az autizmussal élő gyermekek képzésével, fejlesztésével foglalkozó gyógypedagógusok munkáját segíti.”

OLVASD EL A BEMUTATKOZÓKAT ÉS SZAVAZZ BELÁTÁSOD SZERINT:

Dalmai Melinda 

Dalmai Melinda vagyok, gyógypedagógus, óvodapedagógus. Tapolcán élek. Óvodapedagógusként kezdtem pályafutásomat. Az óvodánkba bekerülő autista kisfiúnak köszönhetően lettem gyógypedagógus. Rengeteget tanultam tőle, általa, miatta. Végtelenül hálás vagyok neki és a családjának, hogy nekik köszönhetően megtaláltam az utam és olyan szerencsés lehetek, hogy a munkám a hivatásom és a hobbim is egyben. Jelenleg Keszthelyen a Szemfüles Egyesületben dolgozom egy fantasztikus team tagjaként, ahol főként autista gyerekekkel foglalkozom. Az egyesületi munkám mellett óvodákban, iskolákban is tartok fejlesztő és szemléletformáló foglalkozásokat, valamint a tapolcai autista gyermekeket nevelő családokat segítő egyesület alelnökeként tevékenykedem Igyekszem folyamatosan képezni magam, hogy minél komplexebb segítséget nyújthassak a családoknak. Idei évtől lehetőségem nyílt a tapasztalataim, tudásom, szemléletmódom átadására pedagógusok, leendő kisgyermeknevelők és szülők számára, ezzel is segítve az autista gyermekek megismerését, elfogadását.

Köszönöm a bizalmat, hogy a jelöltek között lehetek. 

Szülő írta:

„Amikor megkaptuk a diagnózist,akkor a kilátástalanság és tanácstalanság sötétjéből ő mutatott utat. Okos és erős nő, tele jószándékkal! Melinda odaadással, szívvel, lélekkel dolgozik. Kisfiamnál hatalmas áttöréseket ért el.”

Novics Judit

Novics Judit vagyok. Szegeden tanultam Értelmileg és Tanulásban Akadályozottak Pedagógiája szakirányon, majd Budapesten végeztem el az Autizmus Spektrum Pedagógiája szakirányt. Két évig dolgoztam iskolás korú értelmileg érintett autista gyerekekkel, majd három évet töltöttem óvodában csoportvezető gyógypedagógusként. Jelenleg Érden a Szikra Tehetséggondozó Egyesületnél dolgozom teljes állásban, de az Újbudai FejlesztőHáz munkájában is részt veszek, mint gyógypedagógus. Szociális kommunikációs és autizmus specifikus fejlesztések mellett előadásokat is tartottam a témában szülőknek és pedagógusoknak egyaránt. A fejlesztési folyamat során fontosnak tartom az azonnali visszajelzést az órán történtekről, a team munkát a szülőkkel, óvónőkkel, tanítókkal, hogy teljes körű támogatást tudjunk nyújtani a gyermek számára.

Szülő írta:

„Judit néni egy igazi, élő, hús-vér Suttogó. 4.5 éves kihívást jelentő fiammal csoda, amit tesz hétről hétre, szabad kapacitás hiányában mégis elvállalta a fiamat, hogy adhasson, segíthessen. A fiam a legjobb kezekben van Juditnál és míg élek hálásak leszünk, hogy befogadott minket és angyali szárnyai alá vette a fiamat és minket. Judit olyan maximalista a szakmájában, olyan vérprofi, annyi mindent tud, olyan tökéletesen jól kommunikál, és mindig érthetően ad tanácsot, hogy tanítania kellene a legjobb egyetemeken, őt magát pedig klónozni kéne.”

Vajda Kitti

2018-ban diplomáztam az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán autizmus spektrum pedagógiája és pszichopedagógia szakos gyógypedagógusként. Utána a BME-n végeztem számítógépes és kognitív idegtudományi kutatóként. Immár 3 éve dolgozom a Kőbányai Gesztenye Óvodában autizmusban érintett gyermekekkel, előtte pedig utazó gyógypedagógus voltam a VIII. kerületben. Egyetemistaként barátaimmal együtt létrehoztuk a Társadalmi Szemléletmegalapozó tréninget, melynek célja, hogy sajátélményű gyakorlatokon keresztül megismertessük az autizmust a programon résztvevőkkel. Ezzel a programmal indultam és különdíjazást nyertem a SCIndikátor nevű tudománykommunikációs versenyen is. Jelenleg egy kerületen átívelő program kidolgozásában veszek részt, melynek célja, hogy a X. kerületi önkormányzati óvodák óvodapedagógusait edukáljuk az autizmussal élő gyermekek helyes ellátására és megsegítésére. A fő fókusz, ami mentén igyekszem támogatni a gyermekeket, hogy ők elsősorban gyerekek, akik emellett autizmusban érintettek. Fontos, hogy meg tudják élni az óvodáskor nyújtotta élményeket és örömöket, hogy a társaikkal együtt, a megfelelő segítséggel ők is részt vegyenek az óvodai életben. A kollégáimmal nem gyerekekkel, hanem családokkal dolgozunk, igyekszünk azért lenni, hogy az ő életüket támogassuk. Akkor érzem azt, hogy sikeresek vagyunk, ha a család boldog és kiegyensúlyozott. Hangsúlyos számomra, hogy a gyermekek ne csak autizmus specifikus fejlesztésben részesüljenek, hanem ugyanolyan fontos legyen lelki fejlődésük, boldogságuk is. Ezért használjuk adaptálva a Boldogságóra elemeit a gyerekekkel közös munkánkban, hogy boldogok és jókedvűek legyenek, olyanok, akik élvezik és megélik az életet.

Szülő írta:

„A gyermekem neki köszönhetően óriási léptekben fejlődik! Kedves, segítőkész és lelkiismeretes! Minden gyermek, aki a közelében van boldog és kiegyensúlyozott! Senkinek sem tudnék jobb gyógypedagógust kívánni!”

Kákonyi Elizabeta

Kákonyi Elizabeta vagyok, de a Liza és Lizi nénire hallgatok már 10 éve, hiszen 2013 óta

dolgozom gyógypedagógusként. Jelenleg nagyon széles az a spektrum, amelyen mozognak a gyerekek akikkel dolgozom. Mind az értelmileg akadályozottak, mind a tanulásban akadályozottak, mind pedig az autizmus spektrum pedagógiája szakirányokon tanultakat hasznosítom nap, mint nap. Fő fókuszomban a szociális és kommunikációs képességek fejlesztése, a szülőtámogatás, és a társadalmi érzékenyítés áll. A munkám a szenvedélyem, szeretem a kihívásokat, és élvezem a gyerekek között töltött időt. Az autizmus számomra a sokszínűséget, és a szakmaiság és az emberség megfelelő arányú keverékét jelenti. Úgy gondolom, hogy gyógypedagógusként ésszel és lélekkel kell egyszerre dolgoznunk a gyerekekkel és a környezetükben élőkkel egyaránt.

Szülő írta:

„Egy foglalkozást végig követtem, és megdöbbentő volt, hogy milyen ügyesen tudta a gyermek figyelmét a kívánt feladatra irányítani. Ez más gyógypedagógusnak nem sikerült ilyen mértékben. Nagyon jó kapcsolat kialakítására képes a gyermekkel, mindezt kedves stílusban és türelemmel. Az első perctől fogva tökéletesen megtalálják a hangot egymással.”

Borsai-Béndek Diána

Borsai-Béndek Diána vagyok, pedagógus- gyógypedagógus. Nagy megtiszteltetés, és egyben hatalmas meglepetés számomra a jelöltek között lenni.  2010-ben az ELTE Természettudományi Karán földrajz szakos középiskolai tanárként végeztem, majd 2016-ban az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán – gyógypedagógus diplomát szereztem tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirányon. 11 éve foglalkozom gyerekekkel, szinte valamennyi korosztállyal dolgoztam hosszabb, rövidebb ideig. Szerencsés vagyok, és végtelenül hálás. A Rám bízott gyermekkel és családjukkal töltött idő sok mindenre tanít: elfogadásra, önzetlenségre, békére önmagammal és másokkal, bizalomra, jókedvre és arra, hogy a legapróbb pozitív változást sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert nem biztos, hogy holnap is lesz benne részem.  Jelenleg Pilisen élek, és Monoron dolgozom. Mostani hivatásom során a legkisebb korosztály között tevékenykedem gyógypedagógusként. A legjobb tudásom szerint igyekszem fejleszteni mozgásukat, nyelvi- kommunikációs és szociális készségüket.

Szülő írta:

„Ő foglalkozik a kislányommal. Hihetetlen türelemmel, szeretettel áll a gyerekekhez. Kislányom nem nagyon enged közel a nagyon szűk családon kívül senkit, még néha a szűk családot sem, de Diánál mindig jól érzi magát a fejlesztéseken. Első szóra mindenben segít, önzetlenül, hatalmas lelkesedéssel! Imádjuk!”

A szavazást az alábbi eredményekkel lezártuk!

Kákonyi Elizabeta 39.88% (7587 votes)

Vajda Kitti 39.10% (7440 votes)

Novics Judit 9.50% (1808 votes)

Borsai-Béndek Diána 7.42% (1411 votes)

Dalmai Melinda 4.10% (780 votes)